Thee informatie

Thee is de populairste drank van de wereld

De Theeplant (Camelia Sinensis) is een groenblijvende plant. Het optimale klimaat voor een theeplant is tussen de 10 en 30°C. Een regenval van ongeveer 200 tot 225 cm per jaar en flink boven zeeniveau liggen, zo een 350 tot 3500 m. Hoe hoger hoe beter de kwaliteit. Uiteraard is de kwaliteit van thee ook afhankelijk van de manier van plukken en verwerking.

Zwarte thee

Zwarte thee zijn theebladeren die volledig zijn geoxideerd. Het blad wordt na het plukken en verwelken bewust beschadigd (gesneden, gebroken of gekneusd). Dit versnelt het proces. Als het blad voldoende bruin/zwart is gekleurd, wordt het gerold en gedroogd.
Zwarte thee heeft een krachtige smaak, dit is wel afhankelijk waar de thee vandaan komt en hoe het bereid wordt. Dit is de meest gedronken theesoort. Zwarte thee is looizuur-arm

Bereidingsadvies:
Voor 1 kop thee heb je ongeveer 2 gram nodig, dat gelijk staat aan 1 theemaatschepje.
Voor 1 pot thee is het ongeveer 8 gram, dat gelijk staat aan 4 theemaatschepjes.
Er zijn wegwerp theefilterzakjes of theefilters/zeefjes.
Zwarte thee wordt bereid met bijna kokend water (95°C). 3-6 minuten laten trekken.

Groene thee

Groene thee wordt in tegenstelling tot zwarte thee juist niet gefermenteerd. Deze theebladeren worden na het plukken gelijk geconserveerd, zodat er geen proces ontstaat, dat door zuurstof de theebladeren bruin/zwart worden. Het conserveren van theebladeren gebeurd door de bladeren te verhitten door te stomen of in een oven door te roosteren.
De smaak is afhankelijk of de thee gestoomd is of geroosterd. Thee dat gestoomd is heeft de smaak van groente groenten, noten en zeewier. Thee dat geroosterd wordt is wat zoeter, deze heeft meer de smaak van bloemen, fruitig, boterig.

Bereidingsadvies:
Voor 1 kop thee heb je ongeveer 2 gram nodig, dat gelijk staat aan 1 theemaatschepje.
Voor 1 pot thee is het ongeveer 8 gram, dat gelijk staat aan 4 theemaatschepjes.
Er zijn wegwerp theefilterzakjes of theefilters/zeefjes.
Groene thee kun je het beste bereiden met water met een temperatuur van 70 tot 80°C. 3-7 minuten laten trekken.

Witte thee

Witte thee is gemaakt van jonge bladknoppen. Deze knoppen heeft nog een soort zilver/wit laagje. Als de thee gedroogd wordt, komt deze eigenschap nog meer naar voren. De blaadjes worden na het plukken licht gerold en daarna gedroogd in de zon of licht gebakken. Het heeft weinig bewerking nodig. Hierdoor blijven de meeste gezonde stoffen behouden.
De thee wordt voornamelijk in China verbouwd.
Witte thee is licht van smaak die wat zoetig en bloemig is.

Bereidingsadvies:
Voor 1 kop thee heb je ongeveer 2 gram nodig, dat ongeveer gelijk staat aan 2 theemaatschepjes.
Voor 1 pot thee is het ongeveer 8 gram, dat gelijk staat aan ongeveer 8 theemaatschepjes.
Er zijn wegwerp theefilterzakjes of theefilters/zeefjes.
Witte thee is het beste te bereiden met een temperatuur van 70 tot 75°C, 2-5 minuten laten trekken.

Rooibos thee

Rooibos thee is officieel geen thee. Deze rooibos is gemaakt van de naaldjes van een rooibosstruik. Deze struiken komen van origine uit Zuid-Afrika. Tijdens het productieproces kleuren de naaldjes rood van kleur.
Rooibos smaakt kruidig en licht naar het zoete van honing.

Bereidingsadvies:
Voor 1 kop thee heb je ongeveer 2 gram nodig, dat gelijk staat aan 1 theemaatschepje.
Voor 1 pot thee is het ongeveer 8 gram, dat gelijk staat aan 4 theemaatschepjes.
Er zijn wegwerp theefilterzakjes of theefilters/zeefjes.
Rooibos thee komt het best tot z’n recht met een temperatuur van 95°C, 4-7 minuten laten trekken.

Kruiden thee

Kruidenthee is officieel geen thee. Officieel komt thee van theebladeren, dat is in het geval van kruidenthee niet het geval.
Kruiden, bloemen of fruit kun je ook gebruiken als smaak voor dranken. Dit heet dat kruiden infusies in plaats van thee, ook wel tisane genoemd. Omdat tisane geen thee bevat, bevat de drank geen cafeïne of looizuur.
De smaak is zeer afhankelijk van de soort kruiden, bloemen of fruit dat gebruikt wordt.

Bereidingsadvies:
Voor 1 kop thee heb je ongeveer 2 gram nodig, dat gelijk staat aan 1,5 a 2 theemaatschepjes.
Voor 1 pot thee is het ongeveer 8 gram, dat gelijk staat aan 5 tot 8 theemaatschepjes.
Er zijn wegwerp theefilterzakjes of theefilters/zeefjes.
Kruiden thee wordt bereid met bijna kokend heet water van 90°C, 4-6 minuten laten trekken.

Oolong thee

Oolong thee is een wat minder bekende theesoort. Deze thee ligt qua smaak tussen zwarte en groene thee in. Zwarte thee en volledig geoxideerd, groene thee helemaal niet. Deze thee is gedeeltelijk geoxideerd. Dat ligt tussen de 10 en 75%.
Oolong thee is qua smaak wat fris, fruitig en bloemig in de licht geoxideerde variant tot meer kruidig en zoet als deze meer geoxideerd is

Bereidingsadvies:
Voor 1 kop thee heb je ongeveer 2 gram nodig, dat gelijk staat aan 1 theemaatschepje.
Voor 1 pot thee is het ongeveer 8 gram, dat gelijk staat aan 4 theemaatschepjes.
Er zijn wegwerp theefilterzakjes of theefilters/zeefjes.
Oolong thee wordt bereid met bijna kokend water (95°C). 3-6 minuten laten trekken.

Pu Ehr thee

Pu Ehr thee is een thee soort die minder bekend is. De basis is gelijk aan groene thee, deze thee wordt niet geoxideerd, maar na het plukken gelijk verhit dmv roosteren of stomen.
Het verschil met groene thee is dat deze na het conserveren in een donkere vochtige ruimte wordt gelegd om te rijpen. Dit kan maanden, zelfs jaren duren. Hierdoor ontstaat er een soort gistingsproces.
Pu Ehr thee is qua smaak wat donkerder. De smaak van noten, espresso, cacao, rozijnen.

Bereidingsadvies:
Voor 1 kop thee heb je ongeveer 2 gram nodig, dat gelijk staat aan 1 theemaatschepje.
Voor 1 pot thee is het ongeveer 8 gram, dat gelijk staat aan 4 theemaatschepjes.
Er zijn wegwerp theefilterzakjes of theefilters/zeefjes.
Pu Erh thee wordt bereid met bijna kokend water (90°C). 3-6 minuten laten trekken.

Specerijen thee

Specerijen thee is geen echte thee. Het wordt niet gemaakt van theebladeren, maar van specerijen.

Bereidingsadvies:
Voor 1 kop thee heb je ongeveer 2 gram nodig, dat gelijk staat aan 1 theemaatschepje.
Voor 1 pot thee is het ongeveer 8 gram, dat gelijk staat aan 4 theemaatschepjes.
Er zijn wegwerp theefilterzakjes of theefilters/zeefjes.
Specerijen thee wordt bereid met bijna kokend water (95°C). 3-6 minuten laten trekken.

Fruit thee

Fruit thee is geen echte thee. Het wordt niet gemaakt van theebladeren, maar van fruit.

Bereidingsadvies:
Voor 1 kop thee heb je ongeveer 2 gram nodig, dat gelijk staat aan 1 theemaatschepje.
Voor 1 pot thee is het ongeveer 8 gram, dat gelijk staat aan 4 theemaatschepjes.
Er zijn wegwerp theefilterzakjes of theefilters/zeefjes.
Fruit thee wordt bereid met bijna kokend water (95°C). 3-6 minuten laten trekken.

Matcha thee

Matcha thee is een groene thee die vermalen wordt tot fijn poeder. Het heeft een sterkte groene thee smaak. Deze thee is de hoogste kwaliteit thee en is goed voor het immuumsysteem. Het beval heel veel anti-oxidanten, deze beschermen je lichaam tegen ouderdomsziekten en huidveroudering. Deze thee komt oorspronkelijk uit Japan. Hij geeft zo een extra groene kleur doordat de laatste weken voor de pluk de planten in de schaduw worden gezet, dit zorgt voor een grotere productie van chlorofyl. Deze thee komt alleen van de 1e pluk van de theeplant.
Matcha thee is een echte delicatesse met een schuimig, crèmige en zacht karakter en zeer unieke smaak waar veel mensen even aan moeten wennen.

Bereidingsadvies:
Schep een halve theelepel (1 gram) matcha thee in een breed kommetje en breek het poeder los zodat er geen klontjes zijn en voeg een klein scheutje water toe om een papje te maken. (dit wordt op de traditionele wijze gedaan met een bamboe kwastje). Voeg ongeveer 80gr heet water toe (mag niet koken). Klopt het op zodat er schuim vormt. Drink de thee op, voordat de poeder zich op de bodem begint af te zetten.

Cafeïnevrij

Cafeïne, in thee ook wel theïne genoemd, zit ook in veel soorten thee. Het gaat dan om zwarte thee, groene thee en witte thee. De hoeveelheid is ongeveer 1/3 ten opzichte van de cafeïne in koffie. Het is een globale berekening, omdat dit enorm afhangt van de verhouding thee/water, grofte thee ed. Rooibos en kruidenthee bevat geen theïne. Deze 2 soorten is ook officieel geen thee soort. Het is een opwekkende stof.
De thee kan cafeïne/theïne arm gemaakt worden. De theebladeren worden nat gemaakt met drinkwater. Daarna wordt het met CO2 onder druk gebracht en lost de theïne op.